Smartlog v3 » Tag livet let » Engang du herre var
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Engang du herre var

21. Jan 2012 06:02, kire

  

Ovenstående er fra et dansk forsamlingshus. Men hvordan er det gået med det mægtige kongerige i det høje nord?

I 1658 led Danmark et katastrofalt nederlag og mistede hele dets østlige del, Skånelandene, hvormed hovedstaden ikke længere lå i rigets midtpunkt. København kom til at ligge i en østlig afkrog af landet.

Ved freden tilfaldt Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm svenskerne. Bornholm blev dog dansk igen to år senere, men efter Napoleonskrigene, der blev afsluttet med freden i Kiel i 1814, mistede monarkiet også Norge til svenskekongen.

I 1845 og 1850 blev tropekolonierne i Indien og Guldkysten solgt til briterne, og med slaget ved Dybbøl i 1864 gik det helt galt. Efter nederlaget til preusserne måtte Danmark opgive rettighederne til hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg.

Under Første Verdenskrig blev Dansk Vestindien solgt til USA i 1917, og året efter begyndte Island på en løsrivelse og gjorde sig helt selvstændig i 1944.

Senest har Færøerne og Grønland fået hjemmestyre og selvstyre, og på grund af vore forbehold er vi sat uden for døren i de store europæiske beslutninger.

Derfor er H.C. Andersens ord ”Engang du herre var i hele Norden” sande, og tilføjelsen ”Nu du kaldes svag” gælder stadig. 

Kommentarer

 1. Farmer
  21. Jan 2012 07:12
  1

  Hvor har vi dog været heldige.
  Tænk, hvis vi ikke havde mistet hertugdømmerne.
  Så havde vi sikkert været skueplads for store slag i både 1. og 2. Verdenskrig, idet vi så havde haft nøglen til Østersøen.
  Nu var Kielerkanalen der, og så var vore bælter uden afgørende betydning.

  Den store fejl var at bibeholde København som hovedstad for at synliggøre at tabet af Skånelandene var af midlertidig karakter.
  Havde Viborg fået værdigheden, havde der muligvis været et mere realistisk billede af vor nabo mod syd, hvilket kunne have skånet mange liv.

 2. Kire S Dam
  21. Jan 2012 07:57
  2

  Et fornuftigt og interessant ræsonnement, Farmer!
  Hændelserne i 1864 gav danskerne et ”Vietnam-syndrom”, og man valgte at fortrænge de dybe sår i den nationale bevidsthed. Efter det sviende nederlag ved Dybbøl var Danmark nødt til at genopfinde sig selv som land.
  Arealmæssigt var ikke meget tilbage, så man forsøgte at glemme smerterne ved at fortælle om ”et heroisk folkefærd, der gjorde modstand.”
  Måske var det ud af det, at den senere modstandsbevægelse voksede (?) Men fakta er, at det i 1864 var urealistiske ledere, der satte landets eksistens på spil. Af Tom Buk-Swientys bøger "Slagtebænk Dybbøl" og "Dommedag Als" fremgår, at ministrene i København kun sansede deres egen stolthed.

 3. Farmer
  21. Jan 2012 08:16
  3

  Lige netop!
  Havde beslutningstagerne siddet i Viborg i midten af 1800-årene, havde de måske indset, at de i 3-års krigen havde vundet over nogle lokale oprørere og ikke Preussen.
  Samtidig havde de sikkert set mere realistisk på første del af 1864-krigen, og stoppet medens det var muligt med en fornuftig fred. -Eller helt havde undladt krigshandlinger.

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- For at få en mage skal man gøre sig umage. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 


Arkiv

Tags

Arkiv