Smartlog v3 » Tag livet let » Fra gru til glæde
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Fra gru til glæde

18. Feb 2012 07:48, kire

I bogen ”En himmerlandsk mundfuld” har Johannes Møllehave kastet sig over Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier.

Hensigten har ikke været at lave en doktordisputats om dem, men han genfortæller, fortolker og kommenterer de gamle historier, som mange sikkert er stødt på i deres skoletid.

Møllehave påviser, at der til Himmerlandshistorierne er hentet inspiration i de islandske sagaer i stil, motiver og grundtone. Næsten alt handler om drift og længsel, ære og skam - om kamp, had, hævn og jalousi.

Handlingen udspiller sig med naturen som den store kulisse, og udviklingsretningen går fra gru til glæde. Døden har en evigt nærværende rolle. Livet er kort for den enkelte, men slægtens er lang, og dens skæbne er vigtig – om den er lykkelig eller ulykkelig. 

I Himmerlandshistorierne er de fleste personer nogle sære mennesker med sære vaner, men de lever efter deres egen natur og har et selvstændigt og meningsfuldt liv. I dem ruller det samme blod som i vikingetidens danskere.

At Johannes V. Jensen er påvirket af sagaerne, er ikke så mærkeligt, idet Himmerlandsfortælleren selv oversatte ”Egils Saga” i 20’erne. Det er den med Egil Skallagrimsons livshistorie, hvor mange sikkert husker digtet ”Sønnetabet” med de gribende ord:

”Den mand har mistet
sin munterhed,
der har set sine dyrebare
båret som lig over dørtærskelen.”

Johannes Møllehave har tilstræbt at formulere sig nær det talte sprog, men læserne snydes heldigvis ikke for citater, der viser Jensens sproglige talent for farverige beskrivelser.

Ikke uden grund blev bogen ”Kongens fald” kåret som det 20. århundredes danske roman. Dette værk glimrer som himmerlandshistorierne ved sin velskrevethed og det tankevækkende indhold om liv og død.

Kommentarer

 1. Farmer
  18. Feb 2012 12:55
  1

  "Himmerlandshistorier" er min favorit!
  Om den er inspireret af sagaerne kan vel diskuteres. Er de nævnte fællestræk mellem Johs. V´s produktion og sagaerne ikke blot universelle fortælle-redskaber?

  "Ane og Koen" er en af de herligste fortællinger, Mette Dreyers ko rammer dog voldsomt ved siden af mit fantasibillede. Jeg ser en ko af denne type for mig:

  http://www.hopegallery.com/php/artwork.php?artwork=845

  Men sådan er der jo så meget.

 2. Kire S Dam
  18. Feb 2012 16:54
  2

  Jeg fornemmer også noget blichersk i disse historier med en tilstedeværende fortæller, der kender sit stof, og som forsøger at virke troværdig med erindringer om en bestemt egns skikkelser.

  Som i sagaerne handler fortællingerne om relationer i et socialt liv, hvor folk besidder en mærkelig sejhed, der har givet dem tilnavne. Populært sagt handler sagaerne og Himmerlandshistorierne om bondesamfundets orden og uorden.

  I dag har de endvidere det til fælles, at de stort set ikke læses mere, hvilket er en skam, for det er nogle gode røverhistorier. Heldigvis følger med Møllehave-bogen en cd med klassiske oplæsninger, men man må desværre gætte sig til, hvem der læser op, da det ikke står nogen steder.

  PS. Tak for linket til den magre ko.

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- For at få en mage skal man gøre sig umage. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« June 2018 »
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 


Arkiv

Tags

Arkiv