Smartlog v3 » Tag livet let » Han blev ikke glemt
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Han blev ikke glemt

2. Mar 2012 06:41, kire

  

Det er 150 år siden, H.P. Hanssen blev født, og det er 75 år siden, han døde, men han huskes stadig som den diplomatiske realpolitiker, der ikke ønskede at ødelægge den gode stemning.

I 13 år var han medlem af rigsdagen i Berlin, hvor han opnåede mange væsentlige resultater for de dansksindede sønderjyder. Det vigtigste var, at det blev muligt at få det slesvigske spørgsmål løst på grundlag af folkenes selvbestemmelsesret. 

H.P. Hanssen var i genforeningsdebatten tilhænger af, at grænsen kom til at gå nord om Flensborg - dels for at sikre et dansk flertal i Zone 1 (området nord for den nuværende grænse) og dels for at forhindre en senere tysk revanche.

Dette gjorde ham til en omstridt person, og han modtog anonyme smædebreve, hvori han blev beskyldt for at være en forræder, der solgte Flensborg.

Ved festligholdelsen af genforeningen 10. juli 1920 ønskede Flensborg-tilhængeren Kong Chr. X ikke at blive modtaget af H.P. Hanssen, som kun kom til at spille en birolle.

50.000 lykkelige sønderjyder mødte op på Dybbøl Banke, hvor grev Schack var indsat som hovedtaler, og da H.P. Hanssen senere fik ordet, oplevede hans familie og venner det som bevidst chikane, at larmen fra et fly gjorde det vanskeligt at høre, hvad han sagde.

Efter festligholdelsen var han heller ikke at finde blandt deltagerne til et arrangement i Sønderborg for særligt indbudte.

I stedet var han gået hen på en nærliggende mark, der tilhørte en fætter. Der kom indbydelsen i sidste øjeblik, men H.P. Hanssen var sikker på, at det skete efter pression fra hans venner.

For ikke at ødelægge den gode stemning takkede han nej og tilbragte aftenen hos slægtninge i Dybbøl, hvor han vidste, han var velkommen.

Fotos: KireSdam - Kilde: Landsdelsfaderen, P.E. Thomsen.

Kommentarer

 1. Paw Hellegaard
  2. Mar 2012 11:06
  1

  Godt og yderst spændende indlæg - mere af den type materiale tak :-)

 2. Farmer
  4. Mar 2012 05:54
  2

  Hvor spændende! Jeg var totalt uvidende om forholdene, som du beskriver i de to indlæg.

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« April 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 


Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede