Smartlog v3 » Tag livet let » Mon gældsbremsen virker?
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Mon gældsbremsen virker?

5. Feb 2012 07:52, kire

Et gammelt mundheld siger, at penge kan to ting – gøre uafhængig og gøre afhængig, og det passer godt på situationen i Europa pt. med den fælles finansielle pagt, som ikke har fået 100 % tilslutning.

Efter seneste topmøde melder sig to spørgsmål. Lykkedes det vores statsminister at bryde gennem lydmuren, eller fik hun gjort splittelsen større? Er der lys forude, eller blev det for alvor slukket?

Det, der blev vedtaget, var en køreplan hen imod 2013, hvor pagten skal gælde. På forhånd har England og Tjekkiet imidlertid valgt at stå uden for aftalen.

Danmark har sammen med de 24 andre lande tilsluttet sig, at der bliver mere kontrol over medlemslandenes økonomier – med øvre grænser for de enkelte landes statsgæld og underskud på finanslovene. Budgetsyndere vil blive straffet økonomisk. EU-domstolen kan idømme bøder på op til 0,1 procent af bruttonationalproduktet.

Det kan imidlertid blive svært at plukke hår af en skaldet. Desuden vil mange herhjemme givetvis hævde, at bødedelen strider imod det danske forbehold. Og at Helle Thorning-Schmidt har øjnet en sprække til at snige et euro-medlemskab ind ad bagdøren.

                                                     -o-

Til marts skal regeringslederne fra de 25 lande, der har tilsluttet sig, underskrive aftalen på et nyt topmøde, men inden skal den omskrives til præcise love.

Formelt skal pagten nu godkendes i de nationale parlamenter, og de nye budgetregler skal skrives ind i de nationale lovgivninger. Herhjemme sker det med en særlig budgetlov.

Aftalen om gældsbremsen må siges at stå i skærende kontrast til regeringsplanerne om at kickstarte økonomien som et middel til at løse krisen, ... og den vil legitimere yderligere skatter og afgifter med en argumentation, der henviser til finanspagten.

Med stor sandsynlighed kommer vi til at høre udsagnet: ”Enhver kan nok forstå, at vi er nødt til det… for at kunne overholde vores forpligtelser over for EU”. Selvfølgelig skal vi sætte tæring efter næring, men der vil endnu engang ske en forøgelse af regler, forordninger, cirkulærer og traktater, og det demokratiske underskud vil vokse.

Problemet er, at vi ikke er en fritsvævende nation. Vi er en del af et stort europæisk fællesskab, hvor adskillige lande er røget i luksusfælden. Det er dog i høj grad et spørgsmål, om løsningen er de ”dummebøder”, som pagten lægger op til.

Kommentarer

 1. Farmer
  5. Feb 2012 08:37
  1

  Vel talt!!

  Jeg frygter i høj grad også Euro-medlemskab ad bagdøren.

  Sydeuropas inflationsfremmende adfærd har været tradition i årtier og ændres ikke ved dummebøder, som de alligevel skal låne til at betale.

  Grækenland og Italien har tilmed en samfundsmæssig adfærd, der minimerer statens skatteindtægter.

  Hvorfor kan politikere ikke erkende fejl?
  Drop Europrojektet og arbejd videre for ordnede forhold og fri bevægelighed for varer og ydelser.
  Det er dér, den store samfundsbesparelse ligger. Der er ingen besparelser fordi en computer skal omregne mellem forskellige valutaer ved en indgået handel.

 2. Kire S Dam
  5. Feb 2012 12:14
  2

  ”Med tilslutning til finanspagten og eurolandenes krav til finansloven afskaffes euroforbeholdet reelt uden folkeafstemning”, skriver den tidligere minister Torben Lund (S) i Berlingske.

  http://www.b.dk/kommentarer/regeringens-borgerlige-finanspagt

 3. Eric
  5. Feb 2012 13:46
  3

  Keynes har aldrig været i kridthuset hos konservative økonomer, og de har nu vundet. Går DK med i pagten, fraskriver vi os retten til at føre en ekspansiv politik, som ingenlunde behøver at være uansvarlig - tværtimod.

  Når en valuta ikke afspejler et lands økonomiske styrke, er det et problem for de svage økonomier (fx Sydeuropa) og en gevinst for de stærke (fx Tyskland). Tyskland har på den konto høstet store eksportgevinster. Denne indbyggede konflikt vil nok så mange pagter ikke ændre på, og euroen vil fastholde de svage i en økonomisk skruestik.

  Umiddelbart ville det rigtige være at droppe ud af euroen og devaluere, men så ville den i forvejen store gæld blive endnu større. De er skakmat.

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- For at få en mage skal man gøre sig umage. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 


Arkiv

Tags

Arkiv