Smartlog v3 » Tag livet let » Paulas mantra
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Paulas mantra

2. Oct 2012 00:03, kire

Den 7. november 1997 er en dag jeg husker, for da var der en dame, der gjorde et stort indtryk på mig. Det var den chilenske forfatter Isabel Allende.

Hun medvirkede i tv-programmet ”Min kære Paula”, som handlede om hendes liv, breve og afsked med datteren Paula, der døde kun 28 år gammel. I et helt år lå Allendes datter, der led af stoftskiftesygdommen porfyri, i koma.

Og mens Isabel Allende sad ved sin bevidstløse datter, begyndte hun at skrive et brev til hende, i fald hun skulle vågne op uden hukommelse.

I udsendelsen i 1997 samlede Isabel brudstykker af sit liv sammen til en helhed, en livshistorie og slægtssaga, som datteren aldrig nåede at få fortalt. Paula døde i julen 1992 uden at være kommet til bevidsthed.

Hun døde i armene på moderen, der oplevede det værste, et menneske kan opleve – at miste et barn, og på sin ydmyge måde fortalte Isabel Allende om sin lammende smerte, om hvordan alt stoppede for hende. Hun bare græd og græd.

Hver morgen gik hun ind på sit kontor, tændte et lys ved Paulas billede og satte sig ved computeren for at skrive, men ofte var smerten så uudholdelig, at hun ikke kunne komme i gang. Hun bare stirrede på skærmen i timevis.

Et år senere nåede hun heldigvis til enden af den mørke tunnel og så lys. Isabel Allende troede, hun havde mistet alt, men kærligheden til datteren havde hun stadig, og det hjalp hende gennem sorgen at tænke på, at Paula havde arbejdet som frivillig i fattige samfund i Venezuela og Spanien og altid havde sagt: ”You only have what you give”.

Paulas mantra tog Isabel Allende til sig og oprettede et velgørende fond, der skulle hjælpe unge piger i nød. Dette kom hun også ind på i sin tale på Syddansk Universitet i går, hvor hun også fortalte om sit forhold til H.C. Andersen.

Som barn havde hun fået læst hans eventyr, hvor Tommeliden og Den grimme ælling havde gjort et stort indtryk. Hun var selv meget lille og havde følt sig grim og anderledes. Men den danske digters budskab havde været, at man ikke skulle give op, og han havde desuden været med til at give hende lysten til at fortælle historier.

  

Institutleder Johs. Nørregaard Frandsen, professor Anne-Marie Mai, rektor Jens Oddershede og Isabel Allende i går på Syddansk Universitet.

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« April 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 


Arkiv

Tags

Arkiv