Smartlog v3 » Tag livet let » Synnejysk kaffeboe
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Synnejysk kaffeboe

18. Oct 2012 07:06, kire

Det sønderjyske kaffebord hænger nært sammen med striden mellem dansk og tysk.

Efter krigen i 1864 kom Sønderjylland under tysk styre, og kampen mellem dansk og tysk i befolkningen blev intensiv. Der blev afholdt mange nationale møder, men de tyske myndigheder ville ofte ikke give spiritusbevilling til de kroer, hvor de dansksindede mødtes.

Derfor byggede man forsamlingshuse, hvor der blev der serveret kaffe og kager, og deltagerne medbragte selv hjemmebag, som fyldte godt op på de lange borde.   Sammenkomsterne måtte derfor vare adskillige timer.

Før et foredrag kunne begynde, blev fadene sendt rundt i en lind strøm. Enhver kunne nu stable op på sin tallerken, og det blev ofte til lige så mange kager som fællessange. De danske sønderjyders nationale kampvilje, sangglæde og kaffeborde gjorde et stort indtryk på foredragsholdere fra Danmark.

Biskoppen fra Ribe udtalte i 1920’erne, at sønderjyderne  havde ikke to, men tre sakramenter: dåb, nadver og det sønderjyske kaffebord!

Kagerne skulle indtages i en bestemt rækkefølge – fra det bløde til det hårde, fra det fede og fugtige til det tørre og magre. Man indledte med at få lagt en god bund med boller med rigeligt smør og et stykke kringle med sukat samt en duft af kardemomme.

Derpå gik man i kast med skærekagerne, først de lidt tørre og så de mere fede: pladekage, honningkage eller søster-kage, sandkage med creme eller roulade. Så var appetitten blevet skærpet til højdepunktet: tærterne. Der burde være mindst to, gerne tre: stribetærte, brødtærte og svesketærte med flødeskum.

Hvis det var et af de store kaffeborde, afsluttede man med en cremesnitte, det vil sige en napoleonskage, og man fik en femte kop kaffe, før man gik i kast med den hårde afdeling, småkagerne.

Men sådan er det ikke mere.
Kaffebordene svandt kraftigt ind fra 1960’erne i takt med kvindernes indtog på arbejds-markedet og udviklingen af nye skønhedsidealer, for ingen rigtig sønderjyde, der regelmæssigt nød kaffebordet, kunne nøjes med gennemsnitsvægten.

Det store kageopbud blev skabt i en tid med hårdt fysisk arbejde og ensformig hverdagsmad. Det føltes derfor festligt at diske op ved alle årets fester og store begivenheder, og der skulle helst være så rigeligt, at der kunne mættes dobbelt så mange som de indbudte.

Link: *

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- For at få en mage skal man gøre sig umage. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 


Arkiv

Tags

Arkiv