Smartlog v3 » Tag livet let » Tak til Cecil Bødker
Opret egen blog | Næste blog »

Tag livet let

og tilværelsen alvorlig

Tak til Cecil Bødker

26. Mar 2012 07:47, kire

  

I morgen fylder forfatteren Cecil Bødker femogfirs.

Det har fået mig til at tænke på, at mit første møde med en af hendes tekster fik så fatale følger for mig, at jeg blev hospitaliseret.

Der skete det, at en af mine klassekammerater fremlagde sin tolkning af digtet ”Generationer”, der i al sin korthed lyder:

”Faderen stod på den bare jord / og gjorde et hus / med egne hænder / Sønnen steg op på faderens skuldre / og satte nye etager på / med andres hænder / Sønnesønnen lå på ryggen på tagterrassen / og tog solbad.”

Denne stærkt koncentrerede tekst fra samlingen ”Fygende Heste” satte gang i en god diskussion i klassen om begrebet udvikling.

Det var en meget, meget varm forårsdag - med en klar blå, skyfri himmel, som jeg stadig husker. Efter skoletid blev jeg nemlig overtalt af min digtinteresserede kammerat til at tage sammen med ham og to piger ud i landskabet og nyde sommervarmen og diskutere videre.

Vi medbragte lidt drikkelse og satte os blandt græstotter og mælkebøtter på en bakketop, hvorfra der var en fantastisk udsigt over fjord og marker, men samværet og varmen steg os til hovederne, og snart efter sad vi i bare overkroppe, der i den grad blev kærtegnet af den milde forårsvind.

Venlig var den imidlertid ikke ved undertegnede, idet jeg pådrog mig en slem maveforkølelse, der senere endte op i  så voldsomme smerter, at jeg måtte have fjernet mit lille appendiks, det ormeformede vedhæng, som i almindelig tale benævnes blindtarmen.

Min klassekammerat, der senere blev magister i litteratur, havde fortalt, at han kunne glemme alt omkring sig, når han fordybede sig i en god tekst, og derfor fik jeg mine forældre til at bringe min skoletaske til mit sygeleje.

Der lå jeg så med mine bøger og måtte snart efter erfare, at netop Cecil Bødker kunne noget med sproget. Hun skrev, at en stor sang lå begravet i marts, hvor en latters genlyd var bevaret, og jeg slugte hendes ord og kan stadig citere det optimistiske udsagn:

"Mælkebøtte / løvetand / fandens gule tænder/ griner / på en grøftekant / der hvor verden ender."

Cecil Bødkers lystige ordspil og glæde ved livet var et brud med den digtning, der siden 2. verdenskrig havde været præget af tunge grublerier over dens ondskab.

Her var i stedet bogstavrim og en rytmesikkerhed, der blev kombineret med farvesammenstød. Cecil kunne se, kunne sanse verden og med sine helt egne ord fortælle, hvad hun havde oplevet.

Og der under dynen lå jeg med min fornemmelse for et forårs komme og havde det som i digtet ”Afspænding”:

"Ligge på sin flade ryg / og lytte,/ synke ned til græssets rod / og ormene, og føle tørven / halvvejs op ad siden./  Gå i leje / låne et cikadelår / og spille fint / på egerne i solens hjul."

Tvunget af omstændighederne vækkedes et stort friheds- og løsrivelsesbehov hos mig. Det var som at befinde sig ved foden af et træ med lysten til at være egern, med ønsket om at pile opad og igen skue ud over verdensrummet. 

Først skulle såret dog heles og stingene ud, men mødet med Cecil Bødkers tekster satte noget i gang og gav mig et appendiks, jeg kunne bruge i livet fremefter.

Poetisk sagt gjorde den digtende sølvsmed fra Fredericia det muligt at genopdage verdens enkeltheder med den nyfødtes undrende opmærksomhed, og det er jeg hende meget taknemmelig for.
Kire S Dam.

Denne blog laves af Kire S Dam

Image and video hosting by TinyPic

Løb ikke efter nogen, der ikke vil komme dig i møde. --- For at få en mage skal man gøre sig umage. --- Hvis man vil det hele, får man kun det halve. --- Man kan kun tabe ansigt, når man bærer maske. --- Vi har frihed til at forholde os til, hvad livet gør ved os. --- En blomst spekulerer ikke over, hvordan de andre ser ud. Den blomstrer bare. --- Problemet med virkeligheden er, at der mangler baggrundsmusik. --- Der findes kun NU. Alt andet er en fortælling. --- Den skrivende udleverer sig altid. --- ”Virkeligheden” bør skrives i anførelsestegn, for vi har hver vores. --- Husk at smage på ordene, før du spytter dem ud! --- Hvad er blåt og smager som rød maling? Blå maling! --- Vi ved, hvad vi er, men ikke hvad vi bliver. --- Man skyder da ikke en spøgefugl. --- Lykke er ikke at være noget, men at være nogen. --- Vi har alle et svar i os. Et ansvar. Noget vi skal svare for. --- Jeg leder, og jeg finder. Jeg er nemlig den perfekte leder. --- Alle veje fører til vejs ende. --- Man kan sole sig en hel dag i en varm tanke --- Jeg er i fin form. Rund er da en fin form. --- Enhver er usaglig i sin tro --- Rettidig omhu er bedre end utidig ildhu. --- Held kommer ikke af sig selv. --- Hvad du ønsker, skal du så. --- Man er mest sig selv, når man glemmer sig selv. --- Jeg har i dag oplevet et særsyn. Jeg så en jogger, der smilede. --- Det modsatte af at udvikle sig må være at indvikle sig. --- Håb er en jagthund uden spor. --- Hellere blød i knæene end i bolden. --- Erfaring er en billet til et tog, som er kørt. --- Kedsomhed er mangel på forventning. --- Sundhed er summen af alle de sygdomme, man ikke har. --- Journalistik er hastværkslitteratur. --- Udsæt aldrig til i morgen, hvad du skulle have gjort i går. --- Græsset er altid grønnere, når man husker at vande det. --- Brug din findopsomhed, og du undgår kedsomhed. --- Mit liv handler ikke om at være på, men om at finde på! --- Man skal fylde sin konto i oplevelsesbanken, så der er noget at hæve! --- Hvis man finder ind i sig selv, finder man ud af sig selv! --- Alt, der er værd at tale om, bliver sunget! --- Den, der har gode tanker og dejlige drømme, er altid i godt selskab. --- Tak for dansen! - Dansen? Jeg forsøgte bare at kæmpe mig vej hen til baren. --- Higer du efter bifald, lægger du din skæbne i andres hænder. --- Man må godt være nyttig, men ikke nævenyttig. --- Vi er alle nudister i forklædning. --- Et menneske kommer derhen, hvor det vil. --- Livet er et live-show. --- Jeg har besluttet, at i år vil jeg træne min refleksionsmuskel! --- Arbejdstitel til mine erindringer: Fra udvikling til afvikling. ---kiresdam@hotmail.com

Kalender

« May 2018 »
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 


Arkiv

Tags

Arkiv